BOTTOM TOP OR TOP BOTTOM : COM – CAP


Design_Centric_Leadership_Map_v1-768x473.png

http://organizationalphysics.com/2016/10/13/top-down-vs-bottom-up-hierarchy-or-how-to-build-a-self-managed-organization/

Bottom-up heirachies work great for organizations that are capable of managing themselves, such as skilled labor and engineering. However, this has nothing directly to do with Anarchy or capitalism. You’re conflating heirarchical topologies with a social construct that simply doesn’t apply. It’s like measuring the performance of a motor by how many flip-flops you own.


“SuperCooperators
Altruism, Evolution, and Why We Need Each Other to Succeed
By Martin Nowak and Roger Highfield
“Exactly the message we need to counter the mythology of the ‘rugged individual’” (Bill Moyers, Progressive Reader).

Martin Nowak, one of the world’s experts on evolution and game theory, working here with bestselling science writer Roger Highfield, turns an important aspect of evolutionary theory on its head to explain why cooperation, not competition, has always been the key to the evolution of complexity. In his first book written for a wide audience, this hugely influential scientist explains his cutting-edge research into the mysteries of cooperation, from the rise of multicellular life to Good Samaritans, and from cancer treatment to the success of large companies. With wit and clarity, and an eye to its huge implications, Nowak and Highfield make the case that cooperation, not competition, is the defining human trait. SuperCooperators will expand our understanding of evolution and provoke debate for years to come.”:


Also, in terms of etymology, anything with the root ‘arch’ denotes a vertical support structure. The root ‘archy’ which is derived from that, signifies vertically structured authority, which can mean any sort of master.

Autarchy means self-hierarchy

Autocracy means self-state

Polyarchy means many hierarchies

Polycracy means many states

Acracy means without state


ya gw ngerti bahwa ini akibat budaya patriarkis yang udah mengakar sejak jaman cro magnon, tapi pengaruh budaya patriarkis yang paling jelas tuh bukan di diskriminasi end result-nya, tapi justru di supply dari resourcenya

jangankan soal pelamar, coba cek di kampus2 teknik, emang mahasiswanya 50:50?

dengan input yang gak 50:50 tapi expect outputnya 50:50, yang ada justru terjadi diskriminasi karena ada pria qualified yang gak bisa masuk semata2 karena dia pria

dunia ini gak sepenuhnya fair? ya emang. tapi ngedumel dan maksain hasil akhirnya terlihat fair yang ada ngecurangin proses seleksi yang terjadi

itu pun belom memperhitungkan bahwa secara biologis dan psikologis, wiring otak antar gender tuh secara umum emang gak sama2 banget

tapi something yang harus disadari adalah dunia industri dan juga nilai2 sosial secara perlahan bergerak ke arah yang lebih baik, coba aja bandingin kemerataan kesempatan sekarang dibanding seabad lalu

progres itu ada, maksain end result tanpa melihat progres yang ada itu ngawur

Iklan

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s